O NAMA

rupcic
Josip Rupčić, predsjednik Streljačkog saveza PGŽ

Streljački savez Primorsko-goranske županije je osnovan 1996. godine a čini ga 17 streljačkih klubova sa područja županije. U sklopu Saveza trenutno djeluje oko 227 registriranih sportaša-natjecatelja u nacionalnom i međunarodnom programu. Pored toga unutar Saveza djeluje i stotinjak  strijelaca koji se streljaštvom bave rekreativno.

Djelatnost Saveza obuhvaća ponajprije skrb o razvoju i promicanju streljačkog sporta, organiziranje streljačkih natjecanja prvenstveno županijskog karaktera, koja su obvezna za nastup na Prvenstvu Hrvatske. Njegova djelatnost obuhvaća i organiziranje samih državnih prvenstava te u suradnji sa klubovima “Protect”, “GSK Rijeka”, i “Frankopan” te Hrvatskim časničkim zborom, organizira i prigodna natjecanja u čast Dana državnosti, Dana. Sv. Vida, Dana Drenove, Dana Domovinske zahvalnosti  itd.  Savez osigurava prostorno-tehničke i ostale uvjete, nužne za pripreme i nastupe županijskih strijelaca na državnim natjecanjima, a na streljani “Vladimir Gortan” na Drenovi pripremaju se i reprezentativci s ovog područja.

Posebnu pozornost Savez posvećuje radu s mladima gdje se ističe vrlo dobra suradnja sa osnovnim školama. Nažalost, zbog općeg smanjivanja opsega financiranja više ne dobivamo potporu Školskih sportskih saveza Rijeke i Županije, no to nas ne obeshrabruje i zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovnosti trenera ali i sudaca, Škole streljaštva djeluju u šest streljačkih klubova. Na nivou županije organiziramo i školsku ligu za najmlađe strijelce koji tek ulaze u svijet streljaštva. Pozornost se u okviru mogućnosti posvećuje i školovanju kadrova i u tu se svrhu organizira školovanje za streljačke suce. Nažalost, nemamo mogućnosti za sufinanciranje izobrazbe stručnih kadrova-trenera obzirom da školovanje na Kineziološkom fakultetu samo jednog trenera prevazilazi mogućnosti našeg proračuna. Usvajanjem strategije razvoja streljačkog sporta u županiji, Savez je postavio čvrste temelje za opstanak, a u nekim budućim vremenima, za koje se nadamo da će biti bolja, i daljnje širenje streljačkog sporta i izgradnju streljačkih objekata koji nam kronično nedostaju. Streljački savez Primorsko-goranske županije je organizacijskom shemom, uspostavom kriterija, preseljenjem u kvalitetniji prostor, načinom organiziranja natjecanja te informiranjem javnosti putem web-stranica definitivno učinio odmak od proteklih vremena i usprkos sveopćoj krizi i kroničnom smanjivanju sredstava za sport, zadržao visoko mjesto između ostalih županijskih saveza. Naši predstavnici participiraju u radu Hrvatskog streljačkog saveza u svim tijelima od Izvršnog odbora do raznih strukovnih i ostalih komisija.  Na području naše županije održavaju se i streljačke manifestacije koje su pionirske u mnogim segmentima. Nažalost, u proteklih nekoliko godina neki su klubovi i prestali sa radom ili zbog nedostatka mlađih i stručnijih kadrova ne mogu pratiti aktualna zbivanja. No, zato ostali klubovi koji nastoje pratiti vrijeme i discipline koje nastaju, luče uspjeh. Kako na standardnim tako i na nacionalnim programima. Od svog osnivanja do današnjih dana najbolji strijelci Primorsko-goranske županije zapravo spadaju u sam vrh hrvatskog streljaštva. Ponajbolji dokaz je i brončano olimpijsko odličje te svjetska i europska odličja najbolje županijske sportašice, strijelkinje Snježane Pejčić.